Fjärilars miljö

Olika växter attraherar våra insekter i olika grad. Vill du omge dig med fjärilar gäller det att skapa en miljö som de trivs i. Här ger vi några tips på hur du skapar en oas för fjärilar.

Fjärilarnas favoriter
Generellt kan man säga att det är doftande växter i klara färger rika på nektar som är fjärilarnas favoriter. Det finns många sommarblommor och perenner som har dessa egenskaper, till exempel ampelskära, blå snokört, blårisp, heliotrop, blomstertobak, höstflox, rosenflockel, jätteverbena, lavendel, röd solhatt, kärleksört, fackelblomster och olika ängsblommor.
När det gäller val av buskar är syrenbuddlejan fjärilarnas favoritbuske nummer ett och den kallas också i folkmun för fjärilsbuske. I de trakter i landet där syrenbuddlejan inte är härdig är syren ett bra alternativ.

Andra växter som är mycket uppskattade av fjärilarna är kryddväxterna. Timjan, temynta, gurkört, isop, salvia och kungsmynta, alla är de älskade av fjärilarna samtidigt som de ger guldkant åt matlagningen.
Kaprifoler som får växa upp i fruktträden är också bra val, både fruktträd och kaprifoler gillas av fjärilarna.
Placera fjärilsväxterna i skyddade lägen
Fjärilar trivs bäst i varma och skyddade lägen. När de slår ut sina vingar leds värmen in till kroppen. Genom att placera fjärilsväxterna i skyddade lägen och kanske till och med förstärka med läplanteringar som häckar eller staket skapas en varmare miljö. Stenar invid växterna är också bra då de lagrar värme och på så sätt skapas ett bättre mikroklimat.
Ett litet fågelbad är tacksamt. Fjärilarna behöver vatten att dricka och det kan de göra från fågelbadet. Den riktigt ambitiösa kan också anlägga en liten damm med en sandstrand där fjärilarna kan närma sig vattnet.

Bra växter för fjärilar året om
För att fjärilar ska klara hela sin livscykel krävs också att det finns lämpliga växter för äggläggning och mat till larverna. En bra och lättodlad växt för detta ändamål är brännässlan. Att plantera (eller låta bli att rensa bort) brännässlor på någon solig plats är bra för att skapa en gynnsam fjärilsmiljö.
En kritisk tid för fjärilarna är våren. Ofta vaknar övervintrade fjärilar tidigt, ibland när det fortfarande finns snö kvar, och då är tidigblommande arter som sälg, gullviva, pärlhyacint, krokus och tussilago exempel på tidiga växter som hjälper fjärilarna att klara sig tills övriga växter går i blom. 
 Ett bra tips att tänka på är att det hela tiden ska finnas något som blommar i trädgården, då har fjärilarna något att äta från tidig vår till långt in på hösten.

Skapa rum för fjärilar!
Fjärilar har bra smak! Se själv om du går förbi en plantering där mängder av fjärilar fladdrar från blomma till blomma och då och då slår sig ner i solgasset. Du kommer upptäcka att rabatten ligger i sol och värme och består av vackra, färgglada blommor med härliga dofter. Här kan alltså även vi trivas utmärkt!

Fjärilar trivs i solen
På balkongen kan du ställa dina fjärilskrukor mot en soldränkt vägg och i trädgården letar du upp en solig, varm plats.
Fjärilar trivs i lä
Har du ingen skyddad plats kan du plantera en lähäck runt rabatten i trädgården av ex syren eller liguster. På balkongen vindskyddas dina krukor av en spaljé med klängväxter på, ex en doftande kaprifol eller ettårig slingrande indiankrasse.

Ju fler desto bättre!
Fjärilarna hittar lättare sina favoritplatser om du placerar växterna i klungor. I rabatten kan du plantera många växter av samma sort i grupp och på balkongen vägleder du fjärilarna genom att samla ihop fjärilskrukorna på en plats.
Skapa ett vilohörn för fjärilarna
Placera ett fågelbad och några stenar dit fjärilarna kan söka sig för att dricka och vila en stund. Nu har du skapat en fin miljö för både dig själv och fjärilarna. I trädgården kan du ev också tänka på att larver och puppor behöver någonstans att växa till. Nässlor, gräs och tistlar är utmärkta växtslag så vill du slippa rensa en hörna av trädgården kan du skylla på att du skapat en fristad för fjärilarnas fortplantning!

Starka färger på blommorna!
Växter som drar till sig fjärilar är vackra, färgstarka och doftar av nektar. På balkongen blir en klunga med kryddväxter en fin fjärilshörna och i den lilla trädgården är syrenbuddleja, eller fjärilsbuske som den så passande heter, ett säkert kort. Dina växtval är så klart beroende av plats och möjligheter. Bra sorter att börja med är:
Perenner och kryddväxter: anisisop, lavendel, stenkyndel, rosenflockel, blodnäva, fetbladsväxter, isop, rosmarin och kungsmynta. Buskar: syrenbuddleja, syren och kaprifol. Ettåringar: heliotrop, jätteverbena, luktärt och ringblomma Lökväxter:pingstliljor, snöklocka och kungslilja.
Det härliga med att ta sig tid och lust att skapa en fjärilshörna på balkongen, i trädgården eller täppan är att det blir en lika skön plats att vistas på för dig som för fjärilarna. Nytta med nöje alltså!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar